Welkom op De Haagse Toren, de mooiste kerktoren van Den Haag!

“Daer staet een Tooren op tot aen de lucht verheven…” Zo startte het loflied uit 1668 over De Haagse Toren (kerktoren Grote Kerk Den Haag) van dichter Jacob van der Does.

Eeuwenlang een wegwijzer voor afgedwaalde reizigers…

De Haagse Toren moest de afgedwaalde reiziger naar Den Haag wijzen. Eeuwenlang was de toren een vast herkenningspunt en bepaalde hij het silhouet van Den Haag.

De Haagse Toren is bijzonder en bijna uniek

De Haagse Toren is net als de kerk zelf opgetrokken uit baksteen. Wat de toren zo bijzonder maakt, is dat hij zeszijdig is. Dat ziet men in ons land niet vaak. Er wordt wel gesteld dat de achtkantige toren van de abdijkerk in Middelburg als voorbeeld zou hebben gediend, maar dat is nooit bewezen. Het hoogste punt van de toren ligt op 92,5 meter.

Hartje centrum en te midden van beschermd stadsgezicht

De Grote Kerk staat aan de rand van het oude centrum van Den Haag. Hier waren vroeger de markten. Aan de noordkant van de Grote Kerk is het Kerkplein, waar vroeger het kerkhof lag. Aan de zuidkant is de Riviervismarkt, waar zoetwatervis werd verhandeld. In het verlengde van de Riviervismarkt ligt de Dagelijkse Groenmarkt. Hier vindt u het Oude Stadhuis uit 1564. Omdat er tegen de kerk aan de kant van de Riviervismarkt kleine huisjes stonden, heet dat stukje straat ‘Rondom de Grote Kerk’. Het gebied rond de kerk is beschermd stadsgezicht.

De Haagse Toren

Beoordeel De Haagse Toren op:

Tripadvisor
Skyline Den Haag