Geschiedenis van De Haagse Toren

De Haagse Toren brandde in 1539 voor het eerst gedeeltelijk af door blikseminslag. Het uurwerk en de klokken gingen ten onder. Ook 40 huizen rondom de kerk werden door de brand verwoest. In 1542 was de wederopbouw voltooid. De afgebrande houten gotische lantaarn (spits van De Haagse Toren) werd vervangen door een renaissancistische.

Brand tweede blikseminslag gedoofd met nachthemd!

Constantijn Huygens volgde in 1665 vanaf De Haagse Toren de zeeslag, die het begin werd van de Tweede Engels-Nederlandse Oorlog. In 1702 sloeg de bliksem nogmaals in. Mooie anekdote is dat burger Abraham Streng de 321 treden van de toren omhoog rende om het vuur te doven met zijn nachthemd!

De lantaarn werd in 1861 vervangen voor een veel zwaardere gietijzeren neogotische spits, die in de volksmond ‘De slaapmuts’ werd genoemd. Door het gewicht van deze spits begonnen de zware bakstenen muren van de toren scheuren te vertonen.

In 1957 werd daarom de met koper beklede houten renaissancistische lantaarn gereconstrueerd. Helemaal volgens oorspronkelijke bouwtekeningen is dat niet. Deze spits van De Haagse Toren is wat groter zodat hij het uitgebreide carillon kan herbergen. Bij deze restauratie werden ook betonnen tussenverdiepingen gemaakt die de wanden weer in verband trokken.

Grote kerk werk aan torenspits 1951

Meer weten over De Haagse Toren?

Beklim dan samen met de enthousiaste gidsen van Ga Den Haag de kerktoren en luister naar de mooie verhalen. Ook kunt u op diverse websites meer informatie vinden; de volgende twee schetsen een mooi beeld: Wikipedia en de Grote Kerk Den Haag.

Beoordeel De Haagse Toren op:

Tripadvisor
Skyline Den Haag